Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ, ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Υπέροχη και χορταστική τάρτα με αγαπημένο και σίγουρο συνδυασμό: κιμά και φέτα! 



ΥΛΙΚΑ
Α. Ζύμη για τάρτα και ταρτιέρα 26 εκ
Β. Γέμιση:
κιμάς μοσχαρίσιος 300γρ.
1 κρεμμύδι
4 κ.σ. λάδι
½ και λίγο παραπάνω κονσέρβα  κονκασε ντομάτας
4-5 μπαχάρια
1 κ.γ. πάπρικα
Λευκό ξηρό κρασί

1 μεγάλο αυγό
250 γρ φέτα καλά θρυμματισμένη

1 κ.σ. λάδι
5 πράσα (μόνο το άσπρο) κομμένα
Γ. Μπεσαμέλ:
200 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο αυγό
5-6 κ.σ. γάλα φρέσκο
Αλάτι – πιπέρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα κρατάμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα, στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά μέχρι πάνω και τρυπάμε τον πάτο της ζύμης με ένα πιρούνι.
  Γέμιση
Αν δεν έχετε έτοιμο κιμά:
 Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο με 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 6 -10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
Σβήνουμε με 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί και περιμένουμε λίγο, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε ½ κονσέρβα ντομάτα κονκασέ, 1 πρέζα ζάχαρη, πάπρικα, μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε (προσέξτε το αλάτι. Βάλτε ελάχιστο λόγω της φέτας), ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του και να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα.
Αφαιρούμε τα μπαχάρια από τον κιμά και τον αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.

Ρίχνουμε το αυγό και τη φέτα στον κιμά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Στρώνουμε το μείγμα του κιμά στη βάση, αφού τον βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα για να στραγγίσει η σάλτσα του και από πάνω απλώνουμε τα πράσα.
   Μπεσαμέλ
Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ γιαουρτιού, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε ζωηρά με έναν αυγοδάρτη. Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση.
   Ψήσιμο
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω,
στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά και μετά στους 180 για 25 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν την κόψουμε.
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου